TREBALLS DE MANTENIMENT A LA VIA FERRADA








Aquest dissabte hem anat a la via ferrada de "Les Baumes Corcades",per tal de fer treballs de reparació i manteniment. Jo encara no l'he fet mai, però m'hi sento vinculat pel fet de ser soci del Centre Excursionista de Centelles i pel fet de coneixer personalment els seus autors: en Josep Mª Parareda i la Mª Rosa Aregall.






Hem començat a primera hora del matí al punt on s'inicia aquesta instal.lació, al peu del Quicarell, per col.locar un rètol informatiu. També repassàvem amb pintura les marques grogues i vermelles que serveixen per guiar les persones ja sigui cap al camí o bé cap a la ferrada. També recolliem la brossa que deixen algunes persones, tot i haver-hi llocs on es pot llençar.


.

És soprenent que ja a aquella hora, hem trobat persones que començaven a fer la ferrata i un altres han passat la nit allà amb la seva "furgo"








Després hem anat fins al turó de Puigsagordi, el punt on s'acaba la ferrata, i hem esmorzat coca i xocolata. Després hem clavat un rètol indicatiu en un pal. Això és perquè hi ha algunes persones que ho xafen tot amb mala intenció, perquè aquest rètol ja hi havia sigut, allà.



La Mª Rosa i la Tere han anat baixant pel camí i en Josep Mª, en Miquel i jo hem baixat fins a la Tosquera, per intal.lar al peu de la variant que hi ha en el recorregut, un cartell informatiu i explicatiu de les condicions i els requisits necesaris per emprendre aquell "camí". Durant l'estona que hem estat allà, ha passat un pilot de gent. Alguns s'atrevien a fer la variant, d'altres ja tiraven de dret per l'altre cantó i superaven la Tosquera pel cantó fàcil.




Hem anat enllestint la feina, perquè ja erem aprop de la una del migdia. El ciment "ràpid" que hem emprat per rematar el treball ens ha jugat una mala passada i ha resultat ser ciment "lent". No hi havia manera que cuallés! Hem anat demanant entre els molts que han anat passant, si hi havia algú que fos paleta, però si ni havia algún ha dissimulat.






.

Després hem recollit els trapaus i hem tornat cap a baix, on ens hem retrobat tots, i hem comentat la quantitat de persones que hem vist i d'altres anècdotes





Ha estat un matí ben aprofitat, i de passada m'he apropat a aquesta magnífica instal.lació, on he pogut comprovar perquè ve tanta gent: la bellesa del paisatge, la qualitat i seguretat de les instal.lacions i el fet de poder viure una experiència de ben segur inolvidable.



La via ferrada de "Les Baumes Corcades" és actualment un dels reclams més forts que té el nostre poble i pel qual és molt conegut arreu, molt enllà!






Felicitats a tots els qui d'una manera o altra contribuieixen al manteniment i expansió d'aquesta formidable instal.lació!

Comentaris

Joan Castellví ha dit…
Gran feina, admirable!!! Tenim la millor ferrada de Catalunya (per mi). Gràcies JosepM i MRosa per la vostra tasca i a tots els que amb la vostra il·lusió comparteixen i us ajuden a tenir aquesta joia, en les millors condicions, a casa nostra.

Salut i a disfrutar-la
Anònim ha dit…
Hola, tras descubrir esta ferrata hoy, primero felicitaros por el excelente trabajo.

Una ferrata en muy buenas condiciones, con una ruta interesante y en un entorno agradable.

Luego una observaciones:

En el primer cartel al comienzo de la ferrata, se indica que es obligatorio estar federado; lo sustituirá por “muy recomendable estar asegurado” ya que no puede existir tal obligación en una “ferrata publica”.

Sobre el impresionante y lúdico puente nepalí, una reflexión. Tanto su aproximación desde el acceso lógico de subida como desde “su fin” (el de bajada) son bastante mas difíciles. Entiendo que se ha hecho a puesta para disuadir niños o inexperimentados de probar esta “suculenta y tentadora atracción”.
Pienso que atravesar el puente no es una cuestión de dificultad técnica o física…solo mental, emocional, donde es casi imposible hacerse daño; sin embargo para los más osados que quieran a toda cuesta acceder a ella, si que podrían hacerse daño en el intento.
No seria mejor facilitar su acceso ? Lo que frente al puente si no lo vieran viable podrían tener una vía de escape mas fácil (marcha atrás).

Todas las reseñas en Internet y los carteles puestos en la ferrata no serian suficiente como aviso ? Es solo una reflexión que os propongo.

Finalmente la señalización:
Al iniciar la ruta desde el parking, los colores rojos y amarillos están juntos; para separarse al comienzo del primer tramo. Pasado este, esperaba seguir esta lógica…pues no!! Solo marcas amarillas, con alguna roja suelta mas adelante. Ídem segundo tramo (antes de llegar a la carretera). Personalmente me he “perdido” en dos ocasiones, y no soy especialmente novato.

Creo que convendría que los aperturistas volvieran a hacer el recorrido “como el chip de novatos” y ver si realmente se puede seguir fácilmente la ferrata sin duda alguna.

Lo mas difícil esta muy bien hecho y lo mas fácil (señalización), no esta a la altura de esta gran labor de calidad.
La bajada algunas cuerdas en malas condiciones por cambiar.

Esperando que estas observaciones sirvan para mejorar esta ferrata, nuevamente felicitar, el CCEC, el poble de Centelles y todas las personas que la han hecho posible. Felicitacions !!

Alain L. R&P
Agustí ha dit…
Des del CCEC volem agraïr a totes les persones que ens feu arribar les vostres opinions i els vostres comentaris, tant pel que fa a les instal.lacions com a posibles millores de les mateixes.Es tracta de poder-ho mantenir i millorar entre tots! Moltes gràcies a tothom!