Masia Serrallonga




MASIA SERRALLONGA

Novembre 2010


Com què anar a buscar bolets ja va a la baixa, el grup dels dimecres, el dia 3 de novembre varem tornar a fer les nostres sortides a Muntanya.

Fa molt temps que volíem anar a veure la Masia Serrallonga a les Guilleries, i aquest dimecres ens ho varem posar al cap i ho hem intentat de nou, aquesta vegada pel cantó de Sant Hilari.

Després de fer vàries temptatives per les múltiples carreteres que hi ha en aquest indret, carreteres que van amunt i avall, carreteres noves per la MAT, carreteres que es comuniquen entre elles per desemboscar, etc. hem tingut la sort de trobat un boletaire i caçador de Sant Hilari i ens ha indicat el camí, i hem tingut sort perquè hem hagut de tornar a la carretera d'Osor i el trencant que ens ha indicat, no està pas senyalitzat.

Però amb tot, encara hem anat una mica a l'aventura i ens hem deixat portar per l'orientació, per l'altitud, etc. i al final hi hem arribat.

La masia està situada davant de l'església de Sant Martí de Querós, però a l'altre costat del Ter, ara pantà de Susqueda, i a una certa alçaria, raó per la qual tenia una bona panoràmica, que actualment ha perdut perquè s'hi han fet unes plantacions de pi aprofitant el quintà de la casa i no es pot veure res dels voltants


La casa està abandonada i es troba , avui en un avançat procés d'enrunament. No cal dir que la ruïna és gairabé total, la teulada s'ha enfosat totalment i només queden algunes parets i la porta d'entrada amb un arc encara molt ben conservat.

La construcció actual pertany a una reforma del segle XVII, efectuada amb versemblança després de l'arrasament de l'antiga, ordenat pel lloctinent del duc de Cardona durant la persecusió de Serrallonga .

En data 22 de març de 1634 el virrei duc de Cardona, va donar llicència per reconstruir la casa:

"...se sirve dar licéncia a Margarita Serrallonga para reedificar la casa, atento que su marido a perecido y que no era del dicho Serrallonga, sino de la suplicante y sus hijos".



Masia Serrallonga en l'actualitat


............................... ...............................
.La Masia Serrallonga, ja deshabitada i vista de la situació de la casa abans de la plantació de pins, on es podia veure l'església de Sant Martí de Querós

Estem molt satisfets d'haver aconseguit el nostre objectiu, de conèixer l'indret i la casa d'en Serrallonga.

Quatre dades històriques més com afegitó. (juny de 2011)

Les nostres sortides per les Guilleries ens han permés afegir dades interessants a aquesta crònica.

La mare d'en Serrallonga, Joana Ferrer, va nèixer a Can Ferrer de Sant Pere. Per tan d'aquí que en Joan Sala es digui,Joan Sala Ferrer.

Fotografia de l'esquerra, Can Ferrer en la actualitat. Creiem que l'han rehabilitada ja que està molt ben conservada. Hi ha algunes vivendes més modestes al costat, i també una ermita romànica, molt ben reconstruïda, Sant Pere d'Esplà, fotografia de la dreta.

La mare es va casar amb un fill de La Sala de Viladrau: (Fotografies de sota)


I Joan Sala i Ferrer es va casar a Sant Martí de Querós, amb Margarida Tallades i Serralonga, la pubilla del Mas Serrallonga, l'any 1618, i se li va dir "Joan de Serrallonga".

Un fill d'en Serrallonga, Antoni, va ser rector de Querós i va escriure la biografia del seu pare. Al terra de l'església es conserven els forats de dues tombes, una de les quals, per les dates i les inscripcions que s'hi intueixen, previsiblment va ser la tomba del rector de Querós.



Comentaris

Anònim ha dit…
Hola! som un grup del Cau de Pineda que el dia 4 de desembre passarem pel Mas Serrallonga. Hem vist que fa poc hi heu estat. Hi ha alguna esplanada propera per dormir en tenda? Només farem nit per continuar caminant.
O al Coll de Serrallonga o a algun lloc proper... 3 tendes en total.
També hem vist que és una mica perdedor... algun secret? Gràcies per la informació... potser un fem més preguntes, ehem... gràcies per tot!

Cau de Pineda
pinedatecau@hotmail.com
www.pinedatecau.cat
assumpta ha dit…
Cal tornar al Mas Serrallonga que diuen que hi ha l'escut de les Guilleries al portal.