Excursió: de Maians al Coll de la Creueta 
23 de maig de 2012

Avui hem decidit fer un dels camins ramaders més importants de Catalunya, és el que va per tota la serralada des del Coll de la Bona i segueix tota la carena, passant per diversos cims fins el Coll de la Creueta.

Aquesta serralada és molt important ja que antigament hi portaven els remats de xais des de Poblet, Santes Creus, de l'Empordà, del Lluçanès, estaven en aquestes muntanyes i arribaven fins el Pla d'Anyella, degut a que hi havia una gran producció de llana, tan necessària antigament. Actualment també hi ha molt bestiar i com podem veure durant l'excursió tota la muntanya està preparada amb molts abeuradors que aprofiten tots els reguerons  d'aigua, per muntar el que en diuen, fontetes. Aquest any però, ens han comentat que el bestiar encara tardara un mes a pujar-hi , ja que les últimes nevades han endarrerit la brotada de l'herba.

Durant la travessa passarem per diversos termes municipals, del Ripollès, Cerdanya i Berguedà.

Començarem la nostra excursió a la Casa de Maians, 1450 m. alt., pugem per una pista que han obert per transportar el bestiar i anem pujant fins les Fontetes de Maians. 1800 m. alt.




Travessem el rierol i seguim les senyals grogues fins el Coll de la Bona, 1890 m. alt.

Aquest coll separa el Pla de Pujals o Costa Pubilla del cim de l'Emperadora, nosaltres ens dirigirem cap a l'esquerra per arribar a l'Emperadora. 1962 m alt.

Des de l'Emperadora baixem  cap el Coll de Remoló, 1860 m alt. Aquest coll era, i encara és, una important cruïlla de camins, antigament aquí s'hi ajuntaven els remats que venien dels diferents indrets.

En aquest coll busquem un dels Búnkers que sabem que hi ha, i el trobem. 
Aquests búnquers pertanyien a la  línia P, """"Organización Defensiva del Pirineo", sector 45 bis. Aquestes construccions es varen portar a terme a partir dels anys 1940. Per portar el material per fer aquestes edificacions, es va obrir una pista, que encara existeix, doncs s'ha de tenir en compte que per construir una edificació d'aquestes, es necessitaven 100 k. de ferro i 3 tones i mitja de ciment. En aquest sector estava previst construir-ne 64 i se'n varen construir 6, en canvi al sector de Sant Antoni de Ribes, dels 64 que estava previstes construir, se'n varen fer 50.

Segons consta en documents, aquestes edificacions, fins els anys 1970 es passava a inspeccionar per comprovar el seu estat de conservació. 

Tornem al coll de Remoló, i agafem la pujada per anar al cim del Pedra Picada.
A sota, a la part oest, veiem les fontetes del torrent del remoló

Arribem al cim del Pedra Picada, 2006 m. alt.. no cal dir que durant tota l'estona, i sobretot des d'aquest cim, gaudim d'unes  vistes excepcionals, per una banda els plans de Nevà i el  Puigmal, al nord, muntanyes de La Molina, Pirineu català i francès i a l'oest totes les muntanyes del Pedraforca,
serra d'Ensija...

Tot i que no hi ha desnivells que superin els 115 m. anar seguint per la carena suposa un  trencacames de tant pujar i baixar.

Ara baixem cap el Collet de Castellar i enfilem cap el serrat del Paravent, plans del Ginebrar i el Cim de la Moixera.1995 m alt.

Durant tot el recorregut observem molt pilots de pedra que fan de paravent i també  trobem alguna cabana de pastor.



Baixem cap a la Pleta Roja i enfilem cap el cim de la Creueta, 2067 m alt.



 
Hi ha gent que han explicat que, en aquesta zona de pasturatge,  hi havia alguna gent Càtar. Segons documents, un tal Duc de Nevà va ser acusat de Càtar en el segle XII. Aquesta zona era del domini dels Mataplana i en alguns documents s'hi poden trobar referències als Bons Homes.

Des d'aquesta serralada hem pogut descobrir el camí ral de la Vall de Ribes a Puigcerdà, que passa per la Creu de Maians i el Pla d'Anyella, avui convertit en un GR. 11
El tindrem en compte per fer-lo un altre dia.






Crònica publicada per Assumpta.












    


Comentaris

Agustí Ten ha dit…
Gràcies per la crònica, Assumpta. És una proposta molt interessant!

He trobat un reportatge que d'aquest itinerari va fer fa uns mesos el programa 'Caminant per Catalunya' de la TV del Ripollès i que es pot veure a: http://televisiodelripolles.xiptv.cat/caminant-per-catalunya/capitol/de-maians-al-coll-de-la-creueta