LES MONTSERRATINES

LES MONTSERRATINES

(o també "Roques Medes" o Les Encantades o Montserratines de Mora Comtal")

22 de novembre de 2014


Aquest dimecres, com que haviem d'anar a buscar patates a Canalda, varem decidir arrivar-nos a Cambrils del Pirineu per conèixer el grup de muntanyes que en diuen Les Montserratines i altres noms com  he indicat.

Ens dirigim cap a Cambrils del Pirineu ,( l7 km de Canalda) després de demanar informació seguim la carretera C-463 fins arribar a Llinars, aquí girem a l'esquerra i un cop dalt del coll, seguimr una pista de terra que passa pel mig de camps fins al Coll de la Femta, no té pèrdua, ja que a sobre hi ha unes grans entenes de comunicacions.

Deixem el cotxe a coll de Femta (1372 m.), de moment no es veu cap muntanya montserratina, veiem un rètol que en indica "Forat de les Encantades", seguim aquesta direcció i unes marques grogues que baixan per un terreny pedregós, caranejan per un llom de muntanya, baixem uns 272 m. de desnivell fins arribar a sobre mateix de les muntanyes montserratines, i ara si que ja les podem veure bé, també ens sembla endavinar el forat de les encantades.


Ens trobem davant unes cingleres de roca, la seva constitució és el conglomerat com Montserrat. Mirem si hi ha cap camí apte per poder baixar, però no en veiem cap, decidim pujar cap a un tossal per poder tenir més bona vista d'aquest conjunt de muntanyes.


Pugem en diagonal, un llom ple de farigola, travessem l’Espluga de les Amoroses, ens enfilem, sense camí, cap el “Roc de la Torre” (1300 m.) on podem veure el conjunt esplèndit que formen aquestes roques.



Ara de més a prop podem contemplar el "Roc de la Bala", al mig del conjunt hi ha "Les amoroses", dues roques que pugen dretes  enganjades l'una a l'altre que semblen que es bèsin. És tot aquest conjunt que es veu al darrera a la foto, en diuen ", aquest grup concret en diuen "Grup de les Artigues".



La vista és magnífica, un pilot de muntanyes que no te les acabes, cada una amb  la seva forma, i en totes s’endevina que alguns itineraris poden presentar una dificultat alta per la quantitat de roca i d'estimballs que hi ha. Al davant tenim Les roques del Corb i de Sant Honorat que formen un massís aïllat de conglomerats, entre Oliana i Peramola. És un sistema muntanyós de gran complexitat, una regió intricada. Podem admirar les muntanyes  i la plana on es veu a brillar el pantà d'Oliana, des de la nostra posició, veiem, la tres vallsi, a la dreta la vall de Les Anoves,davant nostra la vall de La Móra Comdal, i més a l'esquerra la Valldan, totes arriben fins trobar la plana i el pantà d’Oliana. 


Després d'haver contemplat llargament aquest magnífic indret i fet les fotos de rigor, emprenem la tornada carenejant i en pocs moments trobem una pista que puja fort per la carena de la “Serra de la Coma Deuda” que ens portarà al Coll de Femta. Pel camí podem observar algunes trumferes, alguna tancada i protegida que fa pensar que encara s’està fent servir. 


Arribem al Coll de Femta i pugem fins el Pla de les Guàrdies (1401 m.) on podem veure, a l’altre cantó Cambrils, i les muntanyes del Port del Comte.

  
Tornem al cotxe i emprenem la tornada, agafem la carretera que ens portarà a Oliana. Ja a la banda d’Alinyà passem per un espai que veiem que està patrocinat per l’Obra Social de Caixa Catalunya, segons ens hem informat hi ha un programa pel refugi d’espècies emblemàtiques com son l’Isard, el Trencalós,  el Gall Fer, etc. Alinyà i la seva Vall se’ns presenta  llarga, tortuosa però al mateix temps tranqui-la i acollidora, en el seu engorjat per anar a trobar el pantà, presenta unes parets de roques magnífiques, la qual cosa ens fa sentir enyorança d’haver de deixar aquest indret, però diem que hi tornarem.

Tot marxant a l'indret de la Vall de la Móra del Comdal, veiem 

despuntar alguna roca de les Montserratines, diem que una altra 

vegada anirem a visitar-les per aquest cantó.


Com sempre estem contents i satisfets de la sortida i també com 

sempre tenim la sensació que ens queden pendent moltes 

excursions per fer per aquesta zona i que hi hem de tornar.

 

Fitxa tècnica:
Dificultat: Baixa
Km.:  al voltant d’uns 7,5  km.
Temps: Total, 2,30 hores amb parades 
Desnivell acumulat: 302 m. aprox.
Època: Tot l’any. 


 

Comentaris