Excursió al Puig de Fontlletera (2.581 m.) Ripollès



Excursió al Puig de Fontlletera  (2.581 m.)

Octubre de 2015


Puig de Fontlletera des del camí

Abans no arribin les nevades, hem pensat anar fins el Puig de Fontlletera, un Puig que tothom hi passem pel costat quan anem al Balandrau o a Coma de Vaca, ens el mirem i no en fem cas, doncs avui ens hi arribarem i veure des de dalt una nova perspectiva de les muntanyes del voltant.

A Tregurà de Dalt agafem la pista, que està en molt bones condicions, que va cap a Ribesaltes i Pardines, deixem el cotxe el camí per anar a Font Lletera. En aquest camí hi ha una barra que impedeix el pas a vehicles, nosaltres anem superant una pujada moderada. Tot i que els últims dies ha passat una borrasca sobre Catalunya, ara hem deixat la boira a les sotalades i cap el nord el dia és clar.

Passem per sota el Castell dels moros, i ja veiem la carena del fons que la formen el Balandrau i el Puig de Fontlletera.

                                        Balandrau. Coll dels Tres Pics i Puig de Fontlletera

Continuem pujant, passem de la bassa gran, és estrany no hi ha bestiar, estaven a baix a la pista. Veiem a la nostra esquerra la gran coma del Catllar, magnífica. Veritablement estem gaudint d'una passajada esplèndida.

L'última pujada al Coll dels Tres Pics, és una mica més dreta, però es fa bé. Al  Coll, com sempre, hi fa un aire fred, veiem que tota la serralada del fons, Bastimets, Pic de l'Infern, etc. està emblanquinat, busquem un recer darrera unes roques i esmorzem una mica.

                                                   Des del Torreneules fins a Bestiments


Ràpidament mengem una mica, després amb calma ens mirem per on podem pujar al Puiglletera, doncs no veiem cap fita ni cap senyal que ho indiqui. Pel cantó dret sembla que s'endevina un petit corriol que puja també diem que podem anar cap a l’esquerra i després pujar pel llom. Decidim provar el de la dreta, és bastant dret però com que la terra és molla fa que no sigui relliscós, a poc a poc arribem a un replà i ens ho tornem a mirar,  si revoltar el puig cap a l’esquerra, o per la dreta, provem per l'esquerra i llavors descobrim unes fites que indiquen el corriol molt dret que puja decidit entre les lloses, herba i terra cap amunt, fent petites ziga-zagues. Al cap d’uns deu minuts de pujar veiem la punta blanca de la creu del cim, però encara ens toca pujar un bon tros. A poc a poc pugem i arribem al cim. 


                                                                Puig de Fontlletera
Tot i que la boira no ha parat d’anar d’un cantó a l’altra, podem gaudir de bones vistes. Fem fotografies i veient que la boira va pujant, decidim emprendre la baixada, però ho farem pel llom de la muntanya en direcció a uns pals separadors pels ramats que van a parar prop de la bassa gran, així en cas que es posi la boira ens serviran de punt de referència. 


La baixada és llarga, en tot moment hem de buscar entre matolls d'herba on és millor posar el peu, ja que aquests matolls poden enganyar i fàcilment podem fer una girada de peu.


La boira s’ha quedat a dalt, ens girem i ja veiem el cim ben tapat, el cel també s’ha anat tapant, però en cap cas ens fa témer que pugui ploure. Al final arribem a la pista, més endavant també arribem a la bassa gran on hi trobem que el bestiar ha pujat fins aquí i està reposant.


                                                            El bestiar a la bassa gran 

Pugem un "repatxo" i quan arribem a l’ indret del Castell dels Moros, es posa la boira, cap problema, nosaltres seguim la pista. En vint minuts ja veiem pel mig de la boira, el cotxe, en deu minuts hi arribem.

Agafem el cotxe, i al passar pel Refugi de pastors, ens travessen per la carretera tres animalons amb cua llarga i ratllats gris i negre, parem el cotxe i al marge veiem un moviment de marmotes que van amunt i avall, d’un cau a l’altre, en podem fotografiar tres, que semblen tres tafaneres que miren què passa des del balcó.

                                                                    Marmotes


Continuem, passem pel coll de  Maianell, a la dreta hi ha els Cerverins, i a l’esquerra hi ha el Mont Roig i Pel-de-ca,  aquesta carena va a parar cap a la Collada Verda i a la pista estreta que comunica l'Abella i Pardines.

Com que avui hem de ser d'hora a Centelles, fem un mossec i marxem avall.

Crònica feta per Assumpta Vall-llovera

Fitxa tècnica:
Km. 9
Durada: 4 hores
Desnivell acumulat: 630 m.
Dificultat: Baixa (Mitjana del Coll dels Tres Pics al Puig de Fontlletera) 


                                                            Mapa del recorregut


 

Comentaris