RUTA HISTÒRICA DEL GENERAL MORAGUES

Sant Hilari Sacalm

(Juny de 2011)

Com a conseqüencia de la dedicació que aquest hivern varem fer del coneixement de les sortides que hi ha des de Sant Hilari Sacalm, ens varem proposar conèixer els llocs significacitus d'aquest indret i que son importants en la nostre història de Catalunya.


Després de coneixer els indrets de Joan de Serrallonga, La Sala, Querós, etc i al final la Masia Serrallonga, varem voler conèixer els indrets del General Moragues, fill del Mas Moragues de Sant Hilari.

Fotografies del Mas Moragues.


...................................................Les Agudes des del Mas Moragues

Després de la visita al Mas Moragues, ens varem dirigir cap el Mas Regàs, d'on era la primera muller del General Moragues.

El Mas Regàs, és una masia que conserva encara cert aspecte senyorial. Compta amb Molí propi que l'alimenta la riera d'Arbúcies, amb vivenda inclosa.

Una pista, per sobre la riera d'Arbúcies,
ens porta a l'ermita de Santa
Maria de Lliors, on es va casar el General Moragues amb Cecília de Regàs.

És un indret molt ben cuidat, hi ha alguns vivers i una vegetació que fa que sigui un espai agradable de passejar.

......................................................... Riera d'Arbúcies

A continuació anotem quatre apunts de la vida del General Josep Moragues i Mas.

Josep Moragues i Mas va néixer al Mas Moragues de Sant Hilari Sacalm l'any 1669. L'any 1685 va morí el seu pare i va rebre en herència la propietat del mas i les finques.

Es va casar amb Cecília de Regàs, d'Arbúcies, de la que enviudà l'any 1707.

L'any 1710 es va casar amb Magdalena de Giralt, Baronesa de Bresssui de Sort. I és per això que el poble de Sort diu que el General Moragues és de Sort, i que fa consta en la inscripció del monument que aquest poble l'hi ha dedicat.

...........................Bust de Josep Moragues i Mas a la Plaça Major de Sort.


El general Josep Moragues és recordat com a un dels més importants defensors de la causa catalana a la guerra de successió. Això fa que molts l'hagin considerat com a heroi i màrtir de Catalunya. Encara avui, es un símbol de catalanitat per molta gent.


El 1991 el poble de Sant Hilari Sacalm erigí l'actual monument que es pot veure a la plaça Josep Moragues, obra de l'escultor Domènec Fita.

Com a cloenda.

El general Moragues i els capitans Jaume Roca i Pau Macip foren executats de manera infamant el 27 de març de 1715. Al general Moragues no se li reconegueren els honors militars, i descalç i amb camisa de penitent, fou arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins arribar al patíbul, on fou executat, decapitat i esquarterat. El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar de Barcelona, amb una inscripció en llatí que deia:

« "Josep Moragues, per haver comès el crim d'una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia." »

Malgrat les súpliques de la seva vídua, el cap no es va retirar fins al cap de dotze anys (març del 1727).

Comentaris