MATINAL DE RÀPELS A LA TOSQUERA 12-3-2107



Aquest cap de setmana tenim sortida programada, com que la previsió de la meteo no és molt bona, donen pluja diumenge a partir del migdia, decidim quedar-nos prop de casa.


Quedem a les 8 del matí al semàfor de l'institut per anar a baixar els ràpels de la Tosquera. Sóm la Neus, en Toni, en Lluís, en Josep Mª i jo.

Enfilem el camí de pujada que ens portarà fins la sortida del primer ràpel a Riucerdà, passant per les escales del Puig.

Quan arribem a les anelles del primer ràpel en Josep Mª ens fa un recordatori teòric del funcionamient de diferents dispositius que ens serveixen per baixar com el vuit, el reverso, l'estop, el shunt (o bec d'ànec), el machard. També aprofita per explicar-nos algún nus que ens por ser útil i com muntar una reunió o què fer si mai tenim un problema i es talla la corda.




Ja amb la lliçó apresa tirem les cordes avall i que comenci l'espectacle.

Els primers 2 ràpels, estan molt seguits i van paral·lels al tram de la via ferrada de l'Esperó de la Tosquera. (R1 10 m i R2 12 m). Comencem baixant amb doble corda semiestàtica, pero ens ofereix massa fregament i es fa molt feixuc de baixar i decidim passar a corda simple.

En aquesta operació dels 2 ràpels i el canvi de cordes ens hi passem una estoneta. La Mª Rosa s'acosta fins per saludar-nos i veure com anem.

A l'enquerra veiem en Josep Mª explicant-li a la Neus el funcionament del machard mentre baixa l'R1 (10 m).


La Neus després de superar el petit morro que desploma de l'R2 (12 metres)

En Josep Mª i en Lluís baixant en paral·lel el segon ràpel de 12 metres mentre en Toni i la Neus s'ho miren des de baix.







Després del segon ràpel recollim les cordes i baixem caminant per les rampes que conformen el curs de la riera ara seca.



Mentre preparem el tercer ràpel (R3 6 m) tenim 2 sorpreses, la primera és que en Toni ha portal bunyols de l'empordà de Can Llavina, la segona és que en "Russi" ens ha vingut a veure i ens el trobem per aquí.

Fem una pausa per degustar els bunyols i xerrar una mica amb en "Russi" i continuem amb el descens.







A mesura que anem baixant comencem a trobar formacions de tosca, que son el que dóna nom al torrent.

Continuem baixant, el quart ràpel (R4 40 m)  el fem d'una sola tirada aprofitant que portem dues cordes de 60 metres.








Si no es disposa de cordes llargues hi ha un equipament a mitja baixada, que ho converteix en dos ràpels de 22  i 18 metres.

L'últim ràpel (R 5 25 m) ens porta fins dins el bosc on van anar a parar uns grans blocs que es van desprendre de la muntanya.

Recollim les cordes, ens desequipem, guardem tot el material i emprenem el camí que ens retornarà a Centelles passant per les mines d'aigua que proporcionaven l'abastiment d'aigua al poble.

En el camí de baixada hi tronem més blocs despresos de la muntanya, un gran bloc llís amb anelles que formava part d'una via d'escalada oberta per en Josep Mª anys enrere. Era un postre que s'havia de superar en artificial.

Arribem al poble a l'hora de dinar.

Ha estat un matí ben aprofitat.



Comentaris